Pahkis

Koska joillekin Sisseille käsite ’Pahkis’ voi olla vielä jäänyt vieraaksi, tässä on muutamia perustietoja joista voi olla hyötyä harjoitukseen valmistautuessa. Tervetuloa mukaan!

Mikä Pahkis on?

Pahkis on Stadin Sissien ideoima, suunittelema ja johtama maasto-, sissitoiminta- ja johtamisharjoitus, joka muistuttaa kertausharjoitusta. Ensimmäinen Pahkis pidettiin yli 50 vuotta sitten Pahkajärvellä Vekaranjärven varuskunnan maastossa. Pahkis toteutetaan yhteistyössä MPK:n kanssa. Harjoitus on silti kokonaan Stadin Sissien junailema.

Milloin Pahkis pidetään?

Pahkis pidetään aina syksyisin, yleensä syyskuussa. Vuonna 2017 päivät ovat 8-10.9. Syksyn harjoituksen konseptia suunnitellaan alkuvuodesta alkaen, joten tulevan harjoituksen yksityiskohdat alkavat hahmottua vasta kesään mennessä. Siksi siitä ei vielä ole tarkkoja tietoja alkukevään aikana.

Voiko Pahkikselle osallistua ryhmänä?

Johan toki. Pahkikseen voi osallistua vaikka millä kokoonpanolla. Jos haluaa, että harjoituksen ajan voi toimia saman ryhmän kanssa, kannattaa ilmoittautua suoraan jomman kumman kilpailevan osaston johtajalle ja sopia asiasta henkilökohtaisesti. Osastojen johtajien nimet ja yhteystiedot tulevat tiedoksi keväällä esim. Sissien nettisivuille ja Helsingin Reservin Sanomat-lehdessä.

Onko Pahkiksella ikärajaa?

On. Pahkikselle voi osallistua kun on suorittanut varusmiespalveluksen. Niinä vuosina kun kyseessä on MPK:n kautta toteutettu PV:n vapaaehtoinen harjoitus (VEH), yläikäraja tavalliselle osallistujalle on 60v. Yli 60-vuotiaat voivat kuitenkin osallistua tukitoimiin ja järjestelijöinä ei-asevelvollisille suunnatulla erillisellä MPK-kurssilla, mikä tarkoittaa että he eivät voi osallistua kaikkiin tehtäviin, mm. ammuntoihin.

Onko Pahkikselle osallistumismaksua?

Ei ole vuonna 2017. Kuljetuskin järjestetään, yhteiskuljetuksena linja-autolla Helsingistä.

Miten ilmoittaudun Pahkikselle?

Seuraa Reserviläinen-lehteä ja Sissien nettisivuja, jonne tulee tietoa tapahtumasta, ja kuinka siihen ilmoittaudutaan. Yleensä kaksivaiheisesti siten, että otat yhteyttä sekä kilpailevan Osaston johtajaan ja ilmoittudut erikseen MPK:n sivuilla itse tapahtumaan.

Tarvitseeko Pahkiksella olla hyvä kunto?

Kyllä ja ei. Jos haluat osallistua kilpailevan osaston tai vastaosaston jäsenenä tai johtajana, hyvä kestävyyskunto on suotava. Viikonlopun aikana liikutaan paljon kaikki varusteet mukana perjantaista sunnuntaihin, ja lepoaikaa ei välttämättä jää paljon. Ruokailut tapahtuvat maastossa toiminnan lomassa. Jos osallistut tukitehtävään jossa ei liikuta yhtä paljon, pääset vähemmällä.

Mitä varusteita Pahkiksella tarvitsee?

Kaikki osallistujat saavat halutessaan PV:n varusteet, ja niillä pärjää. Myös muonitus on järjestäjien puolesta. Ylimääräisiä hyödyllisiä henkilökohtaisia varusteita itse kilpailua ajatellen ovat mm. puukko, kompassi, muistiinpanovälineet (mielellään vedenpitävät), ohutta köyttä, tulentekovälineet ja omaa evästä mielen mukaan. Ainakin osa vaatteista kannattaa pakata vedenpitävään säkkiin. Oma makuupussi on suositeltava, koska PV:n pusseja voi olla rajallinen määrä. Oma kantolaite, jopa kevyt majoite, voivat lisätä mukavuuttasi.

Saako Pahkikselle ottaa omat varusteet?

Kyllä saa. Omien tuttujen ja sopivien varusteiden käyttö on jopa suotavaa, koska se nopeuttaa perustamista ja purkamista. Näkyvän vaatetuksen osalta edellytyksenä on, että asusteet ovat yhtenäiset PV:n varusteiden kanssa, eli käytännössä M91 ja M05 ovat sallittuja. Vieraiden valtioiden maastopukujen ja tunnusten käyttö on kielletty. Muiden näkyvien varusteiden, esim. kantolaitteen ja/tai tst-liivin, käytön edellytys on että ne ovat maastoon mukautuvat eivätkä mainittavasti erotu PV:n käyttämistä. Alusvaatetuksen osalta voi käyttää haluamiaan vaatteita, kunhan ne eivät näy päälle. Omaa makuupussia ja makuualustaa voi käyttää, kunhan ne eivät väreiltään erotu maastossa. Partiokohtainen laavukin voi olla kätevä, sillä silloin ei tarvitse kuljettaa sissitelttaa.

Onko kaikki PV:n jakama materiaali pakko ottaa mukaan maastoon?

Ei ole. Ylimääräiseksi katsomansa varusteet, lähinnä vaatteet, voi jättää kasarmille siviilikassissa. Tämä ei tietenkään koske tst-välinemateriaalia eikä joukkokohtaista materiaalia. On hyvä miettiä etukäteen, kuinka vähillä varusteilla voi pärjätä, koska liian painava kantolaite hidastaa väkisinkin etenemistä. Toisaalta varusteita pitää olla mukana sen varalta, että sään muutokset tai veteen joutuminen eivät haittaa suorituskykyä.

Mitä tapahtuu Pahkiksen jälkeen?

Sunnuntaina itse kilpailuosuuden päätyttyä huolletaan ja luovutetaan ensin joukkokohtainen materiaali ja sitten henkilökohtaiset varusteet. Tämän jälkeen on mahdollisuus peseytyä, saunoa ja ruokailla ennen loppupuhuttelua. Loppupuhuttelun ja palkitsemisten jälkeen alkaa bussikuljetus Helsinkiin.