Viesti

Sen lisäksi, että Sisseillä on ollut omaa koulutustoimintaa, voitaneen puhua jopa häkellyttävästä tuotekehittelystä toimintaan liittyvien varusteiden osalta. Pelastuspalvelu-laavukangas eli PePa-rätti, Kösäkkö-talviteltta, ahkiot, retkikeittimet jne. ovat aikanaan tulleet jäädäkseen. Oma osuus Sissien historiassa on kuitenkin myös viestitoiminnalla. Vaikka tämän sektorin päätarkoitus on tukea muuta toimintaamme, on se Stadin Sisseissä kehittynyt sellaiselle tasolle, että se ansaitsee erityistä huomiota.

Nykymuotoisella Pahkiksella on ollut joka vuosi kymmeniä viestivälineitä ja niiden rahallinen arvo noussee joka kerralla 20-30.000 € väliin ellei ole jopa enemmän. Viestiviikonloppu sekä viestitäplä-kurssit pitävät Sissien taidot yllä. Tavoitteena on ollut, että jokainen Sissi osaa käyttää yleisimpiä viestintävälineitä ja että hän hallitsee radioliikenteen alkeet.

Aktiivinen toimikunta on koulutuksen lisäksi kehitellyt viestimenetelmiä, mutta ennen kaikkea –välineitä. Viestiupseerin vakanssi perustettiin v.-65 ja 1.viestitoimikunta 12.2.1968. Siitä alkoi omaperäinen tuotekehittelyn sarja, joka hakenee veroistaan vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa: Sissien suunnittelemat ja toteuttamat paristokotelot, omat mittanauha-antennit 60-luvulla, Quad-tyyppiset suunta-antennit eli Maasto-Quadit, Cobra-antennit, suuntima-antennit sekä viimeisimpänä SiPaRa eli SissiPakettiRadio, jossa Nokia Communicator 9210:n ja sen käyttöjärjestelmän päälle kehitetty sanomalaite. Puhelimessa ei ole SIM-korttia, vaan se on kytketty datakaapelilla modeemiin (TNC). TNC lähettää datan purskeina tavallisen VHF-radiopuhelimen mikrofoniliittimeen, ja vastaanottaa kuulokeliittimen kautta. Käyttö on hyvin samalaista kuin tekstiviestien lähettäminen ja sanomat pysyvät tallessa ja järjestyksessä. Systeemi toimii yhdellä pienellä auton akulla viikonlopun ajan.

Erityismaininnan ansaitsee pitkän linjan Stadin Sissi maj res Bo Luther, joka on ansioitunut mm. em. antennien kehittelyssä.